Advocaat kinderalimentatie Groningen

(Stief)ouder: onderhoudsplicht voor ex-partner en (stief)kinderen?

Bent u onderhoudsplichtig? Dan bent u wettelijk verplicht om financiële ondersteuning te bieden aan een persoon of aan bepaalde personen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Hoe zit het precies met de onderhoudsplicht ten opzichte van uw ex-partner en kinderen? En geldt er ook een onderhoudsverplichting voor stiefkinderen?

Praktische en financiële gevolgen echtscheiding

Scheidingen zijn in de regel complexe en emotioneel uitdagende situaties, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Naast de emotionele aspecten moeten ouders ook nadenken over de praktische en financiële gevolgen van een scheiding, waaronder de onderhoudsplicht.

Wat is de onderhoudsplicht?

De onderhoudsplicht voor ouders is de wettelijke verplichting om financieel te zorgen voor de behoeften van de kinderen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de kosten van voeding, kleding, onderdak, onderwijs, medische zorg en andere noodzakelijke uitgaven met betrekking tot de verzorging en opvoeding van kinderen. De onderhoudsplicht zorgt ervoor dat kinderen de financiële ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om te voorzien in hun basisbehoeften, ongeacht de burgerlijke staat van hun ouders.

Er kan ook een wettelijke onderhoudsplicht bestaan voor ex-partners. U kunt dus verantwoordelijk zijn voor het financieel ondersteunen van uw ex-partner. De onderhoudsplicht tussen ex-partners na het beëindigen van de relatie noemen we ook wel partneralimentatie.

Waarom is er een onderhoudsplicht?

De onderhoudsplicht van ouders is van groot belang. Het waarborgt namelijk de financiële zekerheid en het welzijn van de kinderen, zelfs na een scheiding. Kinderen hebben recht op een passend niveau van levensonderhoud, ongeacht de relatiestatus van hun ouders. Dankzij de onderhoudsplicht blijven ouders immers voorzien in de basisbehoeften van hun kinderen, waardoor financiële onzekerheid wordt geminimaliseerd. Bovendien kan de verplichting ook bijdragen aan een stabiele opvoedingssituatie na een scheiding.

De basis voor de onderhoudsplicht voor ex-partners ligt in de wederzijdse zorgplicht tussen partners tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Na een scheiding kan de economische afhankelijkheid van de ene partner ten opzichte van de andere partner problematisch worden. Vooral als er sprake was van een traditionele rolverdeling waarbij één partner hoofdzakelijk voor het gezin zorgde en de andere partner juist de kostwinner was. De onderhoudsplicht zorgt ervoor dat de economisch zwakkere ex-partner na de scheiding in zijn of haar basisbehoeften kan blijven voorzien.

De onderhoudsplicht als stiefouder

Bent u als stiefouder onderhoudsplichtig voor kinderen uit een eerdere relatie van uw partner? Wanneer u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft met uw partner én de kinderen van uw partner tot uw gezin behoren, bent u in wettelijk opzicht stiefouder. Dit betekent dat u een onderhoudsverplichting heeft jegens uw stiefkinderen. Samenwonen zonder getrouwd of geregistreerd partners te zijn, leidt dus niet tot een onderhoudsverplichting.

De onderhoudsplicht komt ook tot stand bij partneradoptie, oftewel het adopteren van uw stiefkind (en dat kan alleen in bepaalde situaties).

Onderhoudsplicht en alimentatie

Nu vraagt u zich misschien af: wat is het verschil tussen onderhoudsplicht en alimentatie? Onderhoudsplicht is een bredere term die verwijst naar de wettelijke verplichting om financiële ondersteuning te bieden aan bepaalde personen die niet in staat zijn om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Alimentatie is een specifieke vorm van de onderhoudsplicht. Het gaat daarbij om een financiële bijdrage die een persoon na een (echt)scheiding moet betalen aan zijn of haar ex-partner (=partneralimentatie) of kinderen (=kinderalimentatie).

 

Heeft u professionele juridische hulp nodig bij uw probleem op het gebied van alimentatie? Neem dan vrijblijvend contact op met de familierechtadvocaten en mediators van Henkelman • Van Nimwegen. We zijn gevestigd in Delfzijl en Groningen, met een bezoekadres in Winschoten.

Vrijblijvende kennismaking

Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn tevens ervaren (echtscheidings)mediators, mr. Edwin Henkelman is daarnaast overlegscheidingsadvocaat. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.