Echtscheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap

Gaat u scheiden? Dan komt u in een bewogen periode met heftige emoties. U wilt natuurlijk een advocaat die niet alleen alles weet van het recht, maar die daarnaast bereikbaar is én oog heeft voor de emotionele kant van uw echtscheiding. Bij de doorgewinterde familierechtadvocaten en mediators mr. Edwin Henkelman en mr. Eveline van Nimwegen bent u aan het juiste adres.

Met raad en daad bijstaan

Alles verandert en komt op losse schroeven te staan bij een echtscheiding, zowel emotioneel als financieel. Wat betekent een scheiding voor uw kinderen? En hoe gaat uw rol als ouder eruitzien? Waarschijnlijk is de scheiding een keerpunt in uw leven en beseft u dat u nu helemaal opnieuw moet beginnen.

Een advocaat, die u wettelijk gezien moet hebben, staat u met raad en daad bij. Een ervaren familierechtadvocaat weet alles van het huwelijksvermogensrecht, de huwelijksvoorwaarden en de alimentatie. Onze advocaten en mediators hebben daarnaast ook aandacht voor de emotionele kant van het verhaal en fungeren als klankbord voor u. Uw scheiding wordt door ons realistisch afgewikkeld, waarbij bereikbaarheid voorop staat.

Weet u niet waar u moet beginnen als u gaat scheiden? Lees dan ons stappenplan echtscheiding.

overeenkomst ondertekenen

Echtscheiding of vechtscheiding?

Tuurlijk: er zijn altijd spanningen of fricties tussen de ex-partners. Als door de wol geverfde familierechtadvocaten kunnen wij echter een vechtscheiding voor u voorkomen. Allebei onze advocaten zijn opgeleid door de Nederlandse vereniging Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators en doen er alles aan om goede en sluitende afspraken te maken die de tand des tijds doorstaan.

Waarom mondt 10 tot 20 procent van de scheidingen uit in een vechtscheiding? Dat komt doorgaans door de financiële afhandeling en/of het kindervraagstuk. Onze advocaten zijn opgeleid om met deze twee precaire kwesties om te gaan en hebben talloze malen met dit bijltje gehakt. Zo maximaliseren ze de kans dat u en uw ex-partner voortaan nog door één deur kunnen. Wilt u een vechtscheiding voorkomen? Neem dan contact op met Henkelman • Van Nimwegen om uw zaak vrijblijvend met ons door te spreken.

Kinderen in een echtscheiding

Voor veel mensen is het kindervraagstuk – terecht – het belangrijkste onderwerp in een echtscheidingsprocedure. Hoe gaat een regeling eruit zien? In hoeverre kan daar flexibiliteit in zijn? En hoe handel je als ouder als je kind de andere ouder mist?

Voor kinderen is een echtscheiding net zo ingrijpend als voor de ouders, vaak zelfs nog veel ingrijpender. Goede begeleiding is niet alleen essentieel om uw relatie als partners in de liefde om te buigen tot ouders met een goede onderlinge verstandhouding, maar ook om te zorgen dat uw kinderen er niet onder lijden. Als advocaat begeleiden wij u hierbij, waarbij het belang van het kind altijd voorop staat. Ons kantoor heeft hiervoor een eigen orthopedagoog in dienst. Lees hier meer over kwesties rondom gezag over uw kind(eren).

Kinderen in een echtscheiding en hoe zit dat met gezag

Huwelijksvermogen: de kleine lettertjes

Toen u het huwelijk of geregistreerd partnerschap aanging met uw ex-partner, ontstond er tussen u beiden een zogeheten vermogensrechtelijke verhouding waarop het huwelijksvermogensrecht van toepassing is. Deze verhouding kan gebaseerd zijn op (gedeeltelijke) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden. Goed om te benadrukken: het maakt verschil of dat u voor of na 1 januari 2018 gehuwd bent. Is dit na deze datum, dan houdt eenieder namelijk wat hij of zij vóór het huwelijk al aan vermogen had. Mede door dit huwelijksvermogensrecht kan de afwikkeling van een echtscheiding juridisch complex zijn.

Onze advocaten kunnen u in deze uitdagende periode begeleiden. Daarbij brengen we het geschil terug tot de kern en maken we afspraken over onder andere:

  • Uw kinderen, denk aan het ouderschapsplan en de zorgregeling
  • De verdeling van de gemeenschap
  • De afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden
  • De kinderalimentatie en partneralimentatie
  • Pensioenrechten.

Voor welke procedure kiest u?

Gaat u scheiden, dan moet u een belangrijke keuze maken. Neemt u ieder een eigen advocaat en legt u de scheiding aan de rechter voor? Of wilt u samen in overleg de afspraken maken en kiest u voor mediation of overlegscheiding? U kunt hier meer over lezen in ons artikel ‘Echtscheiding: voor welke soort procedure kiest u?’.

Villa Pinedo / KIES voor het kind

De aan ons kantoor verbonden orthopedagoog is een toegankelijke eerste hulplijn. Daarnaast praten we u graag bij over de mogelijkheden van Villa Pinedo en een KIES-coach. Bij Villa Pinedo kunnen kinderen van gescheiden ouders vertellen over hun ervaringen. Ouders die gaan scheiden kunnen juist advies krijgen van jongeren met gescheiden ouders. De missie van Villa Pinedo: het voorkomen (of in ieder geval reduceren) van beschadiging bij kinderen in vechtscheidingssituaties.

KIES (Kinderen In Een Scheiding) staat voor het recht van kinderen en jongeren om voor zichzelf te kiezen. Ze kiezen niet voor een scheiding, maar wel voor hun eigen gedachten, gevoelens, ervaringen en wensen. In een KIES-traject kunnen kinderen, samen met leeftijdsgenoten, de scheiding een plekje geven en leren hoe ze moeten omgaan met de verschillende situaties bij de ouders thuis.

Vrijblijvende kennismaking

Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn tevens ervaren (echtscheidings)mediators, mr. Edwin Henkelman is daarnaast overlegscheidingsadvocaat. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.