Partneralimentatie en kinderalimentatie

Eén van de belangrijkste onderwerpen bij het uit elkaar gaan is alimentatie. We kennen twee vormen: partneralimentatie en kinderalimentatie. Procedures over alimentatie leiden vaak tot een verslechtering van de onderlinge ouderrelatie. De advocaten van Henkelman • Van Nimwegen voorkomen zo’n verslechtering door de alimentatie correct te berekenen en oog te hebben voor de wederzijdse belangen.

Ons doel: voorkomen van een verslechtering

Een relatie verbreken is nooit prettig. Vaak moet er aan ongelooflijk veel dingen worden gedacht. Eén van de belangrijkste onderwerpen daarbij is alimentatie. Bij partneralimentatie gaat het om een bijdrage in de kosten van levensonderhoud van een ex-partner. Kinderalimentatie betreft een bijdrage in de kosten van een kind.

Er worden veel procedures gevoerd over (kinder)alimentatie. Helaas brengen die vaak een verslechtering in de onderlinge ouderrelatie met zich mee. Uit onderzoek en vanuit onze praktijk weten we dat kinderen er vooral moeite mee hebben als ouders strijden over geld. De advocaten van Henkelman • Van Nimwegen voorkomen dit door correct te berekenen en de belangen van beide partijen mee te nemen. Lees hier meer over omgang met kinderen na een scheiding

Goed uit elkaar gaan met alimentatie

Wat is kinderalimentatie?

Wat houdt kinderalimentatie in? Daaronder verstaan we dat de ouder waar het kind zijn hoofdverblijf heeft een vergoeding ontvangt van de andere ouder voor de kosten die het kind met zich meebrengt. Het is belangrijk om de alimentatie goed te regelen en de afspraken vast te leggen. Niet alleen voorkomt u daardoor latere geschillen. Ook krijgt u financiële zekerheid. U weet immers waar u aan toe bent én hoe uw huishoudboekje eruit gaat zien.

Partneralimentatie

Stel, u bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap en besluit om uit elkaar te gaan. En één van u twee heeft dan te weinig inkomsten om van te kunnen leven. Dan is de andere ex-partner gedurende een bepaalde periode verplicht om bij te dragen in het levensonderhoud van de andere persoon. Met hulp van onze advocaten kunt u afspraken maken met uw ex over het betalen of ontvangen van partneralimentatie.

Partneralimentatie laten berekenen

Heb ik recht op partneralimentatie? En wat gebeurt er als ik meer ga werken? Het zijn vragen die veel cliënten ons stellen. Bij het berekenen van de hoogte en de duur van de partneralimentatie gelden bepaalde normen, die door de rechter worden gehanteerd. De hoogte van de partneralimentatie wordt jaarlijks aangepast aan de loonstijgingen, dit noemen we indexering van alimentatie.

Verdient de alimentatieplichtige bijvoorbeeld niet meer voldoende? Of heeft de ex-partner zelf weer genoeg inkomsten? Dan kan het zijn dat de partneralimentatie moet worden aangepast. En als u of uw ex-partner opnieuw trouwt of gaat samenwonen, kan dit invloed hebben op de alimentatieverplichting. Het berekenen van alimentatie is een complexe en precaire kwestie. Neem vrijblijvend contact met ons op als u dit door een ervaren familierechtadvocaat wilt laten doen.

Vrijblijvende kennismaking

De advocaten van Henkelman • Van Nimwegen kunnen u bijstaan in het berekenen en vaststellen van zowel partneralimentatie als kinderalimentatie. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.