Omgangsregeling en zorgregeling: wat is het verschil?

Omgangsregeling en zorgregeling: wat is het verschil?

De termen worden nogal eens verward: omgangsregeling en zorgregeling. Toch zijn er wel degelijk vrij grote verschillen tussen deze concepten. We leggen uit wat de twee soorten regelingen zijn, welke zaken er doorgaans in worden opgenomen én wat de meerwaarde van een mediator is als u er onderling niet uitkomt.

Zorgregeling versus omgangsregeling

Gaat u scheiden en heeft u minderjarige kinderen? Dan moeten er afspraken worden gemaakt over de opvoeding van en zorg voor uw kinderen. Daarbij zijn twee termen relevant: omgangsregeling en zorgregeling.

Als u na de scheiding samen het ouderlijk gezag over uw kinderen houdt, dan legt u de afspraken die u maakt over de zorg en de verdeling daarvan vast in een zorgregeling. Wanneer één ouder het gezag over de kinderen heeft en er afspraken gemaakt worden over wanneer de andere ouder zonder gezag de kinderen ziet, dan is er sprake van een omgangsregeling. Het verschil tussen de twee regelingen ligt dus in het ouderlijk gezag. Zowel de omgangsregeling als de zorgregeling kan deel uitmaken van het ouderschapsplan. Ze kunnen er logischerwijs dus niet allebei in staan: er staat óf een omgangsregeling óf een zorgregeling in.

Wat is een omgangsregeling?

Als ouder heeft u recht op omgang met uw kind. Óók als u geen ouderlijk gezag en juridische verplichting heeft om voor uw kind te zorgen. De ouder zonder gezag heeft recht op omgang – en dus op een omgangsregeling. Een omgangsregeling kunnen ouders samen opstellen. Er bestaat geen standaardvorm. U bent vrij om dit samen met uw ex-partner vorm te geven, zolang de belangen van het kind worden meegewogen.

Wat is een zorgregeling?

Als er geen sprake is van eenzijdig ouderlijk gezag, is de zorgregeling onderdeel van het ouderschapsplan dat u maakt na de scheiding. U kunt het ouderschapsplan zien als het totale plaatje van wat u na uw scheiding moet regelen rondom uw kinderen. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over de kosten van de opvoeding en verzorging van uw kinderen.

Ook hier geldt: er bestaat geen standaardvorm voor een zorgregeling. U bent vrij om samen een zorgregeling op te stellen zolang u het hier beiden mee eens bent. De regeling moet natuurlijk ook rekening houden met de belangen van het kind. Een zorgregeling is voor elk kind anders. Een zorgregeling van een baby zal erg verschillen van die van een kind van 12. Een kind van 12 jaar of ouder moet volgens de wet zelfs betrokken worden bij het maken van de regeling. Ook zult u de zorgregeling af en toe moeten aanpassen naarmate uw kind ouder wordt en zijn of haar behoeftes dus veranderen.

Wat staat er in een zorgregeling en omgangsregeling?

Zoals gezegd bestaat er voor beide regelingen geen standaardvorm. Er staan meestal wel de volgende zaken in:

– Op welk adres het kind staat ingeschreven.

– Wanneer het kind bij elke ouder is (bijvoorbeeld om de week).

– Waar het kind tijdens de feestdagen en vakanties is.

– Wie het kind brengt en ophaalt van school en kinderopvang.

– Hoe u samen toekomstige beslissingen neemt over het kind.

Het nut van een mediator

Het is niet altijd even makkelijk om een regeling op te stellen met uw ex-partner. Bij een stukgelopen huwelijk komen vaak veel emoties of zelfs conflicten kijken. Tijdens het opstellen van een regeling bent u het waarschijnlijk lang niet altijd met elkaar eens.

Omgangsregelingen en zorgregelingen kunnen met behulp van een mediator worden opgesteld. Zo’n onafhankelijke bemiddelaar zorgt dat het proces soepeler verloopt en werkt toe naar de beste oplossing voor álle partijen, dus ook de kinderen.

Conflicten vermeden of snel in de kiem gesmoord

Goed om te beseffen: u bent weliswaar niet meer getrouwd, maar u blijft wel ouder. Voor uw kinderen is dit een moeilijke en verwarrende periode. Een mediator, bijvoorbeeld een in Groningen, kan u helpen om op een fijne manier voor u én uw kinderen een regeling te maken waarbij conflicten worden vermeden of anders zo snel mogelijk in de kiem gesmoord. Ook houdt de mediator rekening met de vraag of de regeling zoveel mogelijk in het belang van het kind is.

Ook als de regeling al is opgesteld kan er wat fout gaan. De regeling wordt bijvoorbeeld niet nageleefd of werkt niet (optimaal) voor het kind. Of de behoeftes van uw kind dan wel bepaalde omstandigheden veranderen, waardoor de regeling gewijzigd moet worden. Ook bij het wijzigen van de regeling kan het verstandig – want efficiënt en effectief – zijn de hulp van een mediator in te schakelen.

Een advocaat inschakelen?

Komt u er met hulp van de mediator nog steeds niet uit? Dan kunt u allebei een familierechtadvocaat inschakelen. De advocaten kunnen kijken of dat ze, vanzelfsprekend met uw raadpleging en goedkeuring, alsnog tot overeenstemming kunnen komen. Lukt dit niet? Dan kunt u naar de rechter stappen. De rechter zal dan de zorgregeling of omgangsregeling vaststellen. Hiervoor heeft u verplicht een advocaat nodig.

Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en kampt u met een kwestie op het gebied van omgangs- of zorgregelingen? Dan kunt u vrijblijvend contact opnemen met de ervaren familierechtadvocaten en mediators van Henkelman • Van Nimwegen.

Vrijblijvende kennismaking

Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn tevens ervaren (echtscheidings)mediators, mr. Edwin Henkelman is daarnaast overlegscheidingsadvocaat. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.