Wat is een overlegscheiding en waarom zou ik ervoor kiezen?

Een overlegscheiding heeft niet alleen voordelen afgezet tegen de traditionele echtscheidingsprocedure bij de rechter, maar ook ten opzichte van mediation. Maar wat is een overlegscheiding precies? Waarom zou ik ervoor kiezen? Hoe werkt het? En wat is het verschil met een beperkte overlegscheiding? 

Overlegscheiding: een uitleg

Overlegscheiding is een alternatief voor de echtscheidingsprocedure bij de rechtbank en voor scheidingsmediation. Een groot voordeel van overlegscheiding is dat u een gang naar de rechter kunt voorkomen. De overlegscheiding kan ook als methode worden gebruikt voor het ontbinden van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

Bij een overlegscheiding staat het overleggen met uw ex-partner centraal. De overlegscheiding is niet gericht op het ‘winnen’ van de scheiding, maar op het zoeken naar een duurzame oplossing buiten de rechter om. Het doel is om met respect voor elkaar en de familie uw huwelijk of relatie te beëindigen én een voor beide partijen passende regeling te zoeken.

De regels bij een overlegscheiding

Bij een overlegscheiding wordt zowel u als uw ex-partner door een eigen advocaat bijgestaan. In tegenstelling tot bij scheidingsmediation is het bij een overlegscheiding verplicht om u te laten bijstaan door een advocaat.

Loopt het overleg met uw ex-partner niet succesvol af? Dan moeten u en uw ex-partner beiden een nieuwe advocaat zoeken. Bij het stuklopen van een overlegscheiding kunnen de betrokken advocaten hun cliënten namelijk niet langer vertegenwoordigen. Dit bevordert de betrokkenheid en inzet van de advocaten. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat bij de scheidingsprocedure voor de rechter gebruik wordt gemaakt van informatie die si verkregen tijdens het overlegscheidingsproces.

U en uw partner stellen een deelnemersovereenkomst op waarin de structuur en projectmatige aanpak van de overlegscheiding staat beschreven. Het opgestelde plan is zo compleet mogelijk. Het omvat liefst alle praktische, financiële, fiscale en emotionele zaken die bij de echtscheiding komen kijken. In de deelnemersovereenkomst wordt ook getekend voor geheimhouding, met als gevolg dat de overlegscheiding achter gesloten deuren afgehandeld wordt.

Hoe verloopt een overlegscheiding?

Een overlegscheiding verloopt als volgt. Zowel u als uw ex-partner kiezen voor een advocaat. Samen met de advocaten wordt vervolgens een team opgesteld met een coach, financieel expert en eventueel een kindertherapeut. Hiermee verschilt de overlegscheiding met mediation. Meerdere experts zijn namelijk betrokken bij de overlegscheiding zodat de oplossing zo effectief en duurzaam mogelijk is.

In de groepsgesprekken kunt u op een open en veilige manier uw behoeften, gevoelens en eisen bespreken. U bespreekt zowel uw individuele belangen als de gezamenlijke belangen en de belangen van uw kinderen.

Voordelen overlegscheiding

Een overlegscheiding heeft een aantal voordelen ten opzichte van een reguliere echtscheiding:

Emoties lopen niet op

Veel scheidingsgerelateerde conflicten ontstaan doordat emoties onbesproken blijven. Bij een overlegscheiding wordt juist expliciet aandacht besteed aan uw emoties en de emoties van uw ex-partner. Door het bespreken van emoties verkleint de kans op een vechtscheiding.

Aandacht voor alle belangen

Bij een overlegscheiding wordt een plan opgesteld voor alle praktische, financiële, fiscale en emotionele zaken rondom de echtscheiding. In andere woorden: er is aandacht voor álle belangen.

Beste voor de kinderen

De overlegscheiding biedt de beste oplossing om de belangen van uw kinderen te waarborgen. Uw kinderen worden actief betrokken bij het proces. Ze kunnen bijvoorbeeld hun wensen en gevoelens delen met de kindertherapeut. Een overlegscheiding vermindert ook de kans op een vechtscheiding. Kinderen zijn gebaat bij een zo goed mogelijke relatie tussen hun ouders. Een rustige scheiding is belangrijk voor een kind om de scheiding op een gezonde manier te verwerken.

Sneller en goedkoper

Een overlegscheiding is sneller en goedkoper dan een scheidingsprocedure bij de rechter. Het inschakelen van deskundigen pakt ook goedkoper uit doordat partijen niet individueel een expert hoeven in te schakelen. De overlegscheiding is tot slot transparanter en (meestal) effectiever dan een procedure bij de rechter.

Overlegscheiding of beperkte overlegscheiding?

Als één van de weinige kantoren in Nederland biedt Henkelman • Van Nimwegen de beperkte overlegscheiding aan. Daarbij wordt grotendeels dezelfde aanpak gehanteerd als bij een reguliere overlegscheiding, met als verschil dat er geen gedragskundige zoals een coach of psycholoog bij de zaak wordt betrokken. Op verzoek kán er overigens wel een gedragskundige aanschuiven.

Een beperkte overlegscheiding bij Henkelman • Van Nimwegen betekent dat u en uw ex-partner allebei een advocaat van ons kantoor krijgen. Daarbij worden de dossiers gescheiden: we stellen voor u beide een dossier op. De advocaten kunnen onderling spreken over wensen, uitdagingen en zorgen, maar vertrouwelijke informatie die met de advocaat wordt gedeeld blijft altijd vertrouwelijk. Ook hier geldt, net zoals bij de reguliere overlegscheiding, dat wij niet meer voor cliënten mogen werken wanner zij niet tot een akkoord komen.

 

Komt u uit de regio Delfzijl, Groningen en Winschoten en overweegt u een (beperkte) overlegscheiding? Neem dan contact op met de ervaren familierechtadvocaten en alimentatiespecialisten van Henkelman • Van Nimwegen.

Vrijblijvende kennismaking

Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn tevens ervaren (echtscheidings)mediators, mr. Edwin Henkelman is daarnaast overlegscheidingsadvocaat. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.