Wat is co-ouderschap en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is co-ouderschap en wat zijn de voor- en nadelen?

Bij co-ouderschap verdeelt u de zorg voor en opvoeding van uw kinderen, waarbij u beiden het gezag heeft. Wat zijn de voordelen van co-ouderschap? En staan er ook nadelen tegenover? (Spoiler: absoluut.) En wat zijn de voorwaarden voor geslaagd co-ouderschap? 

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap verdelen u en uw ex-partner de zorg voor en opvoeding van uw kinderen. U heeft beiden gezag over uw kinderen. U kunt ervoor kiezen dat uw kinderen een deel van de week bij u wonen en een deel bij uw ex-partner. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk dat uw kinderen een week bij u wonen en de andere week bij uw ex-partner.

Een 50/50-tijdsverdeling is niet per se vereist. Een andere verdeling zoals 60/40 kan ook, maar de verdeling moet wel in zekere mate gelijk zijn. De Belastingdienst ziet co-ouderschap alleen als co-ouderschap als een kind minimaal 72 uur bij de ene ouder verblijft. Dit is onder meer belangrijk om voor toeslagen in aanmerking te komen.

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan co-ouderschap een goede keuze zijn. Alle afspraken die u maakt over het co-ouderschap moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan.

De voordelen van co-ouderschap

Co-ouderschap heeft de volgende vijf grote voordelen:

1.     Kinderen hoeven niet te kiezen

Kinderen hoeven bij co-ouderschap niet te kiezen bij welke ouder ze willen wonen. Hierdoor wordt een loyaliteitsconflict voorkomen. Voor uw kinderen is dit heel prettig.

2.     Evenveel tijd bij beide ouders

Uw kinderen brengen ongeveer evenveel tijd met u en uw ex-partner door. Uw kinderen krijgen hierdoor de kans om met beide ouders een goede band op te bouwen. U brengt allebei kwalitatieve tijd door met de kinderen en bent daardoor betrokken bij doordeweekse activiteiten zoals school, sporten en vriendjes. Door beide ouders te betrekken bij de zorg en opvoeding van kinderen, wordt vervreemding van één van de ouders voorkomen. Daarnaast vinden kinderen dit over het algemeen ook eerlijk.

3.     Niet lang missen één van de ouders

Uw kinderen wisselen tussen bij u en uw ex-partner wonen, waardoor uw kinderen geen enkele ouder lang hoeven te missen.

4.     Geen ‘zorgouder’ en ‘weekendouder’

Door de (bijna) gelijke tijdsverdeling zijn de kosten en opvoedings- en zorgtaken ongeveer gelijk. Hierdoor is er ook geen ‘zorgouder’ en ‘weekendouder’, wat in veel gevallen een hoop frustratie scheelt. U en uw ex-partner hebben hierdoor ongeveer evenveel kosten voor uw kind, zodat u dit evenredig kunt verdelen.

5.     Meestal niet ver reizen

Bij co-ouderschap wonen de ouders vaak dichtbij elkaar. Hierdoor hoeft het kind niet ver te reizen om van de ene naar de andere ouder te gaan. Uw kinderen hoeven ook niet ver te reizen naar school én hebben op beide plekken dezelfde vrienden in de buurt.

De nadelen van co-ouderschap

Tegenover deze voordelen staan echter ook enkele belangrijke nadelen:

Veel communicatie nodig

Bij co-ouderschap heeft u regelmatig contact met uw ex-partner. Co-ouders onderschatten vaak de hoeveelheid communicatie die nodig is bij deze vorm.

Kinderen verwikkeld in conflicten

In het geval van ruzie of slechte communicatie tussen u en uw ex-partner kunnen uw kinderen verwikkeld raken in het conflict. Door het geruzie kunnen ze te maken krijgen met spanning en stress. In sommige gevallen kan het geruzie ook gevoelens van onveiligheid oproepen.

Veel wisselmomenten leiden tot stress

Door de vele wisselmomenten kunnen uw kinderen last krijgen van stress en spanning. Uw kinderen hebben weinig tijd om te wennen aan het wonen bij u of uw ex-partner. Bij het wisselen van huis veranderen ook steeds de regels en het sociale leven van uw kinderen.

Moeilijk om huizen dichtbij elkaar te vinden

In verband met school zult u bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen. Gezien de krapte op de woningmarkt kan het moeilijk zijn om een nieuw huis in de buurt te vinden. Bij co-ouderschap is het moeilijker om te besluiten te verhuizen, aangezien het beste voor uw kinderen is als u bij elkaar in de buurt woont.

Co-ouderschap kan duurder zijn

In beide woningen hebben uw kinderen immers kleding, speelgoed en andere spullen nodig. U en uw ex-partner moeten deze spullen allebei kopen, zodat uw kinderen bij u kunnen wonen.

Combinatie met werk

Co-ouderschap kan moeilijk te combineren zijn met uw werk. Dingen als overwerk, zakenreizen en nachtwerk kunnen lastig zijn in de periode dat u de kinderen – zonder de assistentie van uw ex-partner – heeft.

Invloed op o.a. toeslagen

Veel instanties gaan verschillend om met co-ouderschap. Daardoor kan het invloed hebben op onder andere toeslagen en subsidies.

Vinden van de juiste verdeling

Het kan puzzelen zijn om tot de juiste verdeling te komen. Tot een jaar of 9 à 10 werkt men meestal met maandag tot en met woensdag bij de vader, woensdag tot en met vrijdag bij de moeder en dan het ene weekend bij de vader en het andere weekend bij de moeder. Dit kan voor jonge kinderen fijn zijn. Wat oudere kinderen hebben doorgaans liever om de week, aangezien dat veel meer rust en minder wisselmomenten oplevert. Het is belangrijk om de regeling regelmatig tegen het licht te houden.

Welke situaties zijn geschikt?

Een voorwaarde voor succesvol co-ouderschap: u en uw ex-partner dienen in staat te zijn om goed met elkaar te overleggen. Adequate onderlinge communicatie is van praktisch belang, maar ook van grote toegevoegde waarde voor uw kinderen. Krijgt u ruzie door slechte communicatie, dan levert dit stress en spanning bij ze op. Het is ook belangrijk dat u en uw ex-partner ongeveer dezelfde opvattingen hebben over wat wel en niet mag. Te grote verschillen kunnen leiden tot verwarring bij uw kinderen en tot conflicten tussen u en uw ex-partner.

Voor school en het sociale leven van uw kinderen is het ook belangrijk dat u en uw ex-partner bij elkaar in de buurt wonen. Als u te ver van elkaar woont, kan co-ouderschap erg onpraktisch worden.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de vraag of dat co-ouderschap specifiek voor uw kinderen werkt. Niet alle kinderen kunnen goed omgaan met alle wisselmomenten en beschikken over de flexibiliteit die nodig is voor co-ouderschap. Voor kinderen die hiermee moeite hebben, is co-ouderschap niet altijd de beste optie.

 

Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en zoekt u een ervaren familierechtadvocaat of echtscheidingsmediator om u te helpen bij uw kwestie(s) op het gebied van echtscheiding? Neem dan vrijblijvend contact op met Henkelman • Van Nimwegen.

Vrijblijvende kennismaking

Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn tevens ervaren (echtscheidings)mediators, mr. Edwin Henkelman is daarnaast overlegscheidingsadvocaat. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.