De communicatie tijdens en na een echtscheiding verbeteren

De communicatie tijdens en na een echtscheiding verbeteren

Een (echt)scheiding is, om het maar dramatisch uit te drukken, een soort recept voor hoogoplopende emoties en emotionele conflicten. Soepel en adequaat communiceren is de basis voor een prettige en tot tevredenheid stemmende scheiding en kan escalaties voorkomen. Dankzij deze tips optimaliseert u de communicatie, zowel tijdens als na uw scheiding. 

Het juiste moment kiezen

Een scheiding met optimale communicatie en minimale negatieve impact begint met het kiezen van het juiste moment. Sommige onderwerpen zullen vrijwel zeker leiden tot discussie. Zoek een moment waarop u en uw ex-partner de rust en de tijd hebben om met elkaar het gesprek aan te gaan. Om een strijd te voorkomen, is het ook verstandig om niet in gesprek te gaan met uw ex-partner op een dag dat u zeer vermoeid bent of erg worstelt met negatieve emoties rondom de scheiding. Wanneer één van u al behoorlijk emotioneel is voordat het gesprek begint, heeft dit effect op de communicatie. Wees er eerlijk over als uw emoties te hoog zijn opgelopen en stel dan voor om op een ander moment door te praten.

Effectief en beleefd communiceren

Wanneer u zaken als onrechtvaardig ervaart, kan het voorkomen dat u uw emoties als beschuldigingen ventileert. Ongeacht hoe begrijpelijk en terecht emoties zijn: door emoties te uiten als beschuldigingen, wordt de basis gelegd voor verweer en verder conflict.

Probeer voorafgaand aan het gesprek goed te bedenken wat u precies wilt en waarom. Doe uw best om geen andere zaken en familieleden bij de discussie te betrekken. De focus van het gesprek moet namelijk liggen op het vinden van een oplossing. Andere zaken kunnen hiervan afleiden of zelfs onnodige conflicten veroorzaken.

Het kan soms verstandig zijn om uw ex-partner als een soort collega-ouder te beschouwen en op een zakelijke manier in gesprek te gaan, vergelijkbaar met hoe u met uw collega’s zou communiceren.

In sommige situaties is het verstandig om niet op alles in te gaan. Als u bij elke frustratie of ergernis gaat reageren, dan kan dit de relatie verzieken. Het effect kan zijn dat uw ex minder aandacht gaat besteden aan uw boodschap. Reageer dus enkel op dingen die echt van belang zijn voor u en uw kinderen.

Actieve luistervaardigheden inzetten

Probeer ook om niet te snel of te fel te reageren op uw ex-partner. In plaats van meteen uw gedachten te uiten, kunt u beter eerst luisteren naar uw ex-partner. Voordat u reageert, is het vaak verstandig om even wat bedenktijd in te lassen.

Door zelf vragen te stellen en te laten merken dat u uw ex écht ziet, ontstaat er – als het goed is – een gesprek met een meer open karakter. Vraag naar verdere uitleg zodat u begrijpt welke behoeften, belangen of goede redenen er schuilgaan achter het idee van uw ex-partner. Staat u werkelijk open voor zijn of haar argumenten? Dan is de kans groter dat het andersom ook gebeurt. Het is daarom belangrijk dat uw ex-partner zich gehoord voelt.

Kritisch naar uzelf kijken

Het is belangrijk om ook kritisch naar uw eigen rol of aandeel in de gebrekkige communicatie met uw ex te kijken. Probeer na te denken over wat u zelf anders kunt doen om het volgende gesprek beter te laten verlopen.

Keuze tussen WhatsApp en face to face

Met uw ex-partner praten via WhatsApp heeft uiteraard verschillende voordelen. Het is snel, handig én u kunt eventjes nadenken over wat u schrijft. Ook heeft u niet direct te maken met de emoties van uw ex-partner. Een nadeel is echter dat het moeilijk kan zijn om uw eigen emoties of gevoelens goed te uiten in tekstuele vorm. Er kan snel een miscommunicatie ontstaan doordat uw ex-partner uw bericht anders interpreteert. Verlopen gesprekken via WhatsApp even niet zo goed? Dan kan het verstandig zijn om uw ex-partner te bellen of face to face te spreken. Met name voor het inkleden van de wat grotere thema’s kunnen face-to-face gesprekken de voorkeur hebben.

Het belang van de kinderen voorop stellen

Het belang van uw kinderen moet altijd voorop staan in het onderlinge contact. Zij hebben niet om deze situatie gevraagd en hebben, in principe, ook niets te maken met de problemen die tussen u spelen. Het is van belang dat u de ander ook zijn of haar rol als ouder gunt (en daarmee ook uw kinderen hun beide ouders). Soms kan het verstandig zijn dat u zich even afvraagt wat u nu eigenlijk verlangt. Wilt u vooral uw gelijk halen? Of wilt u graag de beste keuze voor uw kinderen?

Mediator inschakelen

Gaat de communicatie met uw ex-partner langdurig slecht? Dan kunt u een mediator inschakelen. U gaat bij mediation samen met de andere partij en een onafhankelijke bemiddelaar (de ‘mediator’) op zoek naar een geschikte oplossing voor alle partijen. De mediator begeleidt de gesprekken en stuurt ze op inhoudelijk gebied. De mediator helpt u hierbij om inzicht te krijgen in de verschillende belangen en creëert samen met u een oplossing die goed is voor álle belanghebbenden.

 

Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en zoekt u een ervaren echtscheidingsadvocaat of -mediator? Neem dan vrijblijvend contact op met Henkelman • Van Nimwegen.

Vrijblijvende kennismaking

Onze gespecialiseerde familierechtadvocaten zijn tevens ervaren (echtscheidings)mediators, mr. Edwin Henkelman is daarnaast overlegscheidingsadvocaat. Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en wilt u vrijblijvend kennismaken met mr. Edwin Henkelman of mr. Eveline van Nimwegen? Neem gerust contact met ons op om een kennismakingsgesprek in te plannen.