Alimentatie is een bijdrage in de kosten van het onderhoud van de kinderen of de ex-partner. Bij standaard alimentatie wordt er iedere maand een bedrag overgemaakt. Zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie bestaan er alternatieven, die afhankelijk van uw situatie misschien wel beter bij u passen. In dit artikel zetten we deze alternatieven op een rijtje.
Alimentatie: verplichting voor ex-partner
Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap en gaat u scheiden? Dan blijft ook na de scheiding de zorgplicht voor elkaar bestaan. Dit noemen we (partner)alimentatie. De onderhoudsverplichting wordt meestal vervuld door het betalen van alimentatie. Als u ook kinderen heeft en u gaat scheiden, dan zijn u en uw ex-partner allebei verantwoordelijk voor de zorg daarvan en de kosten die daaromtrent moeten worden gemaakt. Er moet dus kinderalimentatie betaald worden. Deze betaling loopt in principe door tot de kinderen 21 jaar oud zijn.
De meest gebruikelijke vorm van alimentatie is het betalen van een geldelijk bedrag. Niet veel mensen zijn ervan op de hoogte, maar u kunt ook kiezen voor alternatieven voor alimentatie in de klassieke zin van het woord.
Alternatieven voor kinderalimentatie
De volgende alternatieven voor kinderalimentatie zijn mogelijk.
Kinderkostenrekening
Eén van de meest voor de hand liggende alternatieven voor kinderalimentatie is de kinderkostenrekening. Dat is een bankrekening waar beide ouders toegang toe hebben. Iedere maand storten de ouders, afhankelijk van hun inkomen, een bedrag op deze rekening. Ook kunnen ouders de kinderbijslag en het te ontvangen kindgebonden budget op deze rekening storten. De rekening wordt gebruikt om alle zogeheten verblijfsoverstijgende kosten te betalen. Dat zijn kosten die niet toezien op het inwonen van het kind, zoals schoolkosten, sportkosten, contributies, verzekeringen en abonnementen.
Voor het hebben van een kinderkostenrekening moet u veel afspraken maken. Wat moet er bijvoorbeeld wel en niet van de rekening worden betaald? Belangrijk is tevens dat er sprake is van goede communicatie tussen u en uw ex. Is dat niet het geval, dan is de standaard kinderalimentatie waarschijnlijk een betere optie voor u. Die is namelijk direct afdwingbaar. Bij een kinderkostenrekening moet u daarentegen eerst naar de rechter gaan als uw ex de afspraken niet nakomt.
Fifty-fifty betalen
In plaats van de kinderkostenrekening, kunt u ook kiezen voor een verdeling waarbij u de kosten allebei voor de helft betaalt. Wanneer u iets betaalt, vraagt u daarna aan uw ex of hij/zij de andere helft vergoedt. Bij dit alternatief is er net zoals bij de kinderkostenrekening een goede communicatie nodig. Ook werkt deze optie vooral goed als u en uw ex (al dan niet via kindgebonden toeslagen) ongeveer een even hoog inkomen hebben.
Alternatieven voor partneralimentatie
Ook voor partneralimentatie zijn er alternatieven voorhanden, die misschien wel beter passen bij uw situatie.
Afkoop
Afkoop houdt in dat de partneralimentatie in één keer wordt voldaan. Een vorm die vaak voorkomt is dat één van de partners in het huis blijft wonen. Als er daarbij wordt afgesproken dat de betaling van partneralimentatie niet meer nodig is, hebben we het over een afkoop. De opbrengst van het wonen wordt dan als het ware weggestreept tegen de alimentatieverplichting.
Let wel op, op fiscaal gebied kunnen er nadelen kleven aan afkoop. De betalende partner kan het bedrag vaak niet volledig aftrekken, terwijl de ontvangende partner relatief veel inkomstenbelasting moet betalen over het bedrag. Ook zijn er omstandigheden die invloed hebben op de partneralimentatie die dan niet gelden. Heeft u net de afkoopsom of de woning aan uw ex-partner gegeven en krijg uw ex-partner daarna een hoger inkomen of een nieuwe partner? Dan is dit natuurlijk zuur. Wanneer u maandelijkse partneralimentatie had betaald, was het bedrag wat u aan uw ex-partner had moeten betalen namelijk afgenomen in dit geval. Bij afkoop hebben zulke omstandigheden juist geen invloed.
Vergoeding voor wonen
Er is nog een ander alternatief voor partneralimentatie. Soms spreken partners af dat één van hen in het huis blijft wonen, terwijl de ander een deel van de kosten betaalt. Als u deze kosten betaalt, mag u ze onder omstandigheden fiscaal aftrekken als partneralimentatie. Degene die in het huis woont, moet dan nog wel inkomstenbelasting betalen over dit bedrag.
Komt u uit de regio Groningen, Delfzijl en Winschoten en kampt u met een probleem op het gebied van kinderalimentatie en/of partneralimentatie? De alimentatiespecialisten van advocatenkantoor Henkelman • Van Nimwegen helpen u graag. Neem vrijblijvend contact op.